”Să fiți asemena unor mici albine spirituale, care nu aduc în stup decât miere și ceară. Casa voastră să fie toată plină de dulceață și de pace, de înțelegere, umilință și pietate în toate conversațiile voastre” (Padre Pio)
Grupurile de rugăciune ”Padre Pio” se nasc din dorința fierbinte a Sfântului Padre Pio, de a asocia câți mai mulți creștini, la viața sa de rugăciune continuă și de sacrificiu pentru binele Bisericii și al lumii întregi. O dată cu izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Papa Pius al XII-lea a cerut tuturor să se roage pentru pace, pentru unitate și pentru salvarea lumii. Padre Pio a răspuns dorinței Sfântului Părinte, invitându-i pe toți cei care veneau să-l caute, la San Giovanni Rotondo, să ofere un timp deosebit pentru rugăciune comună, după intenția sfântului Părinte. În scurt timp în foarte multe localități din Italia și din întreaga Europă s-au format aceste grupuri de rugăciune, care se organizează după câteva reguli simple: se reunesc în mod periodic (cel puțin odată pe lună, mereu în aceeași zi), se roagă împreună, participă la Sfânta Liturghie, meditează Sfânta Scriptură. Direcțiunea spirituală a fiecărui grup este încredințată unui preot, care primește aprobarea episcopului.
Toți membrii unui grup se pot considera ”Fii spirituali ai lui Padre Pio”. Ei sunt ”pepinieră de credință, cămine de iubire, în care Cristos însuși se face prezent ori de câte ori se reunesc pentru rugăciune și pentru comuniune fraternă, sub călăuzirea propriilor păstori și directori spirituali”, așa cum le-a definit sfântul Padre Pio pe 5 mai 1966.
Casa ”Sollievo della Soferenza”, care administrează și spitalul fondat de Padre Pio, ghidează și asistă grupurile de rugăciune prezente în întreaga lume. Această formă de asociere creștină a primit și o recunoaștere oficială din partea Sfântului Părinte și un statut specific, care a intrat în vigoare la data de 4 mai 1986.
Grupurile de rugăciune ”Padre Pio” reprezintă un fenomen foarte vast, fiind una dintre cele mai mari ”rețele spirituale” din lume. Sunt un grandios edificiu spiritual, o rețea de aproximativ 3.348 de grupuri oficiale răspândite în peste 60 de țări. Grupurile de rugăciune pot fi considerate ca un sistem de ”celule de rugăciune”, distribuite în toată lumea și independente între ele.
Adresând-se grupurilor, care s-au adunat la Roma cu ocazia jubileului Milostivirii, Papa Francisc spunea: ”Voi sunteți uniți de o iubire și o recunoștință deosebită pentru Padre Pio. Sunteți recunoscători pentru că v-a ajutat să descoperiți adevărata comoară a vieții, care este iubirea lui Dumnezeu, și v-a ajutat să gustați frumusețea iertării și a milostivirii lui Dumnezeu. Aceasta este știința pe care trebuie să o învățăm în fiecare zi, pentru că este frumoasă: frumusețea iertării și a milostivirii lui Dumnezeu...grupurile voastre de rugăciune nu sunt doar un fel de locuri de întâlnire pentru a mai sta un pic împreună și pentru a se consola reciproc. Ele sunt ”focare de iubire divină”. Acestea sunt grupurile de rugăciune! Pentru că rugăciunea este o adevărată misiune, care duce focul iubirii întregii umanități. Padre Pio a spus că rugăciunea este ”forța care mișcă lumea”. Rugăciunea este o forță care face să se miște această lume. Credem noi asta? E chiar așa! Încercați! Rugăciunea, adaugă Padre Pio, ”răspândește surâsul și binecuvântarea lui Dumnezeu, peste toate tristețile și slăbiciunile noastre”.
Rugăciunea nu este, așadar, o practică bună ca să dai un pic de pace inimii; și nici nu este un mijloc pentru adobândi ceva de la Dumnezeu. Dacă ar fi așa, ar fi o formă subtilă de egoism: eu mă rog, ca să mă simt bine, ca și cum aș lua o aspirină. Nu poate fi așa! Eu mă rog ca să obțin ceva. Asta e un fel de afacere! Nu poate fi așa! Rugăciunea este altceva, este altceva! Rugăciunea este o operă de milostivire spirituală, care vrea să ducă totul în inima milostivă a lui Dumnezeu...Rugăciunea este un dar de credință și de iubire, o mijlocire de care avem nevoi eca de pâine. Într-un singur cuvânt, rugăciunea înseamnă încredințare” (Papa Francisc 06.02.2016)
În parohia Valea Lupului, există un grup de rugăciune Padre Pio, recunoscut oficial încă din anul 2009. La începutul activității sale, ca paroh al noii parohii, părintele Alois Hârja a dorit să pună viitorul noii comunități sub ocrotirea Sfântului Padre Pio. Și roadele nu au întârziat să apară. Construcția noii Biserici și multe alte intenții s-au văzut realizate prin mijlocirea sfântului Patron. În toți acești ani grupul s-a întâlnit lună de lună, în ziua de 23 a fiecărei luni, pentru programul de rugăciune și multe opere de binefacere s-au realizat prin ofertele care s-au făcut cu această ocazie.
Acum, la ceas jubiliar, sărbătorind 100 de ani de la primirea stigmatelor și 50 de ani de la moartea Sfântului Padre Pio dorim să relansăm activitatea și spiritul grupului nostru. Îi invităm și îi primim alături de noi pe toți cei care caută să trăiască cu mai multă intensitate dorința de a se ruga și de a oferi propria slujire, în rugăciune pentru binele Bisericii și al întregii lumi, care are nevoie de mijlocirea noastră ”ca de apă”!
Dacă doriți să deveniți ”fii spirituali ai Sfântului Padre Pio”, chiar dacă nu sunteți din parohia noastră, vă rugăm să ne contactați pentru a vă înscrie în grupul nostru de rugăciune. Astfel veți putea fi uniți cu noi în rugăciune în fiecare zi de vineri, când oferim intențiile pe care le primim prin devoțiunea la Sfântul Padre Pio, și în fiecare zi de 23 ale lunii, când ne întâlnim pentru ora noastră specială de rugăciune.
”Să fiți perseverenți și uniți în rugăciune. Altfel există riscul să cauți sprijin în altă parte: în bunurile materiale, în bani, în putere. Și așa puterea evangheliei se stinge, bucuria dispare și inimile devin plictisitoare. Voi vreți să aveți o inimă plictisitoare? Vreți să aveți o inimă plină de bucurie? Rugați-vă! Aceasta este rețeta!” (Papa Francisc 06.02.2016)
0 Comentarii