Natura Consiliului Pastoral Parohial

Consiliul Pastoral parohial este organismul de programare și de coordonare a întregii acțiuni pastorale a parohiei, în vederea evanghelizării, a sfințirii și a slujirii caritative a întregii comunități și a fiecărui creștin în parte.

Misiunea Consiliului Pastoral Parohial

Consiliul pastoral parohial are misiunea de a promova activitatea pastorală a parohiei, de a individualiza problemele, de a proiecta și a verifica inițiativele, în comuniune cu întreaga biserică, în special în baza indicațiilor consiliului pastoral diecezan.
În mod deosebit CPP are misiunea de a stimula participarea tuturor celor botezați pentru rezolvarea diferitelor probleme ale parohiei, pentru promovarea unei prezențe cât mai active a Bisericii în viața tuturor membrilor parohiei și a întregii comunități.
Competenţa Consiliului pastoral, per se,se extinde la toată viaţa pastorală a parohiei. El tratează despre activităţile şi iniţiativele pastorale parohiale, le studiază, face proiecte şi le verifică în concretizarea lor. În calitate de organism eclezial de participare este necesar ca membrii Consiliului să fie activi în Biserica locală, să se angajeze deplin în funcţia lor de consilieri, să fie ascultaţi şi apreciaţi pentru colaborarea lor, chiar dacă părerea lor are numai o valoare consultativă. Consiliul pastoral reprezintă întreaga comunitate parohială în unitatea credinţei, în bogăţia carismelor şi în varietatea slujirilor; înseamnă comuniunea parohului cu întregul Popor al lui Dumnezeu şi invers; facilitează şi garanteazăresponsabilitatea tuturor membrilor parohiei la viaţa Bisericii şi la misiunea sa în lume.

Precizăm că prin Consiliul pastoral parohial nu se intenţionează construirea unei noi Biserici diferită de aceea întemeiată de Cristos însuşi, nu se urmăreşte aşa-zisa "democratizare" a Bisericii şi respingerea ierarhiei sale. Consiliul pastoral este o propunere pastorală serioasă, constructivă, pentru a da mai multă viaţă actualelor parohii, ajutându-le, prin aportul efectiv allaicilor, să iasă dintr-o inerţie progresivă. În acest fel, christifideles laici devin în mod concret subiecţi responsabili ai misiunii Bisericii, pentru ca fiecare comunitate creştină să fie loc de mântuire şi de sfinţire pentru membrii săi şi semn al prezenţei lui Cristos, Mântuitorul lumii.